St Augustines Primary Wodonga: Top Floor Learning Centre

The new learning environment provides for a range of different learning modes to fully support the self-directed pedagogical approach undertaken by the school. A tiered space allows for 20 to 30 students to receive information or watch a presentation in an acoustically sealed room that was intimate enough to reduce student nerves.

The isolated green Construction room allows noisy active learning with higher benches and tables, sinks and an oven. A Collaboration room with whiteboard walls and a whiteboard table is enclosed in acoustically separating glazing ensuring supervision. The room is used for brainstorming by groups of students or for seminar sessions with a teacher.

The main room affords large group work sessions with interactive whiteboards, but in combination with ERIC (Elevated Resource Information Centre) and the Lounge can also accommodate all 75 students at one time for whole of cohort sessions. The Lounge has couches facing each other for social interaction and a shear curtain that provides the appearance of privacy for those inside while maintaining teacher supervision. The Lounge has couches facing each other for social interaction and a shear curtain that provides the appearance of privacy for those inside while maintaining teacher supervision.

The red Retreat provides an intimate work space with a circular couch that encourages conversation and reflection.

Joe Quinn, Principal: ‘The learning spaces created in this design have enhanced the learning environment significantly, especially for those students who are less engaged in the traditional classroom structures. We have had higher attendance rates and anecdotal comments from parent saying they have never seen their child so eager to get to school.’

Return to Architecture Gallery