Private Residence

Buried in the native bush of North East Victoria this house draws on the surrounding elements of naturally split granite boulders, red stringy bark and Blakely red gum trees. Rising out of the ground white rammed earth walls protect the property while providing thermal mass to maintain the internal temperature. The entry is a fissure between two walls in a stark white southern elevation. However, the extensive northern double glazed elevation absorbs the winter sun onto a burnished coloured concrete floor while overhangs remove the hot summer sun.

Large glass sliding doors and narrow louvre windows provide cooling cross ventilation. A solar hot water system and a wood fire also heat the in-floor hydronic heating. Rainwater is collected and reused on site and a worm farm system recycles waste and returns nutrients to the ground. A stand-alone solar electricity system powers the house with low voltage lighting and fittings. The kitchen benches are red stringy bark milled from fallen trees on the property and reflect the red splits in the bark of the surrounding trees.

Return to Architecture Gallery